Sammalta katolla-Parhaat vinkit poistoon ja ennaltaehkäisemiseen
Onko katollasi alkanut näkyä sammalta? Vaikka se saattaa aluksi tuntua vain pieneltä esteettiseltä haitalta, se voi olla merkki siitä, että katto ei ole parhaassa mahdollisessa kunnossa. Sammal ei vain heikennä katon ulkonäköä, vaan se voi myös aiheuttaa pitkäaikaisia vaurioita, jotka voivat lyhentää katon käyttöikää merkittävästi. Tämän vuoksi sammaleen poisto on erittäin tärkeä osa katon huoltoa.
Mutta miten sammaleen poisto kannattaa tehdä? Eri kattomateriaalit vaativat omat hoitokeinonsa, ja siksi sammaleen poistomenetelmät voivat vaihdella sen mukaan, onko kyseessä huopa-, tiili- vai peltikatto.
Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi sammal päätyy katolle ja miten sen tuloa voi ennaltaehkäistä. Lisäksi tarkastelemme, miksi säännöllinen huolto on avainasemassa katon pitkäikäisyyden ja toimivuuden kannalta.
Tärkeimmät nostot artikkelista
-Sammaleen kertymiseen katolle vaikuttavat merkittävimmin katolle kertyvä kosteus, katon rakenteet, eli ilmanvaihto ja kaltevuus, sekä sadevesijärjestelmien kunto
-Tyypillisimmät sammaloitumiselle alttiit katemateriaalit ovat tiilikatto ja huopakatto
-Paras aine sammaleen poistoon on sellaien sammaleenpoistoaine, joka on suunniteltu tappamaan sammal ja ehkäisemään sen uudelleenkasvua
-Sammaleen poiston hinta katolta pyörii yleensä 1500-2500 euron välillä
-Sammaleen poisto Kourulle.comin kautta sisältää sammaleen mekaanisen poiston, rikkoutuneiden tiilien vaihdon, sammaleenpoisto- ja kasvustonestoaineiden levityksen sekä sadevesikourujen puhdistuksen

Miksi katolle tulee sammalta?
Katolle voi kehittyä sammalta monista syistä, mutta yleisimmin se johtuu kosteuden kertymisestä ja huonosta ilmanvaihdosta. Sammalta käsittelevässä artikkelissa kiteytetään hyvin:
“Mitä enemmän vettä ja roskia, sitä suurempaa sammaleen kasvu on. Toinen kriittinen tekijä on se, kuinka paljon katto on varjossa. Hyvin varjoisa katto estää kosteuden haihtumisen ja luo erinomaiset olosuhteet sammaleen kasvulle.”
Myös katon kaltevuus, huonot vedenpoistojärjestelmät ja orgaanisten aineiden kertyminen luo otolliset olosuhteet sammaleen kasvulle. Jos katto ei saa riittävästi auringonvaloa ja kosteuden haihtuminen on hidasta, sammal leviää nopeasti.
Tutkimme nyt hieman tarkemmin, mitkä ovat yleisimmät syyt katon sammaloitumiselle eri katemateriaaleilla.
Miksi huopakatto sammaloituu?
Huopakatto sammaloituu usein samasta syystä kuin muutkin katot, eli kosteuden kertymisestä ja huonosta ilmanvaihdosta. Huopakatot tarjoavat sammaleelle sekä jäkälälle otollisen kasvualustan karheuden ja huokoisuutensa takia, jonka vuoksi ne sammaloituvat helpommin kuin esimerkiksi peltikatot. Lisäksi huopakatot ovat yleensä loivapiirteisiä, jolloin vesi seisahtuu katolle herkemmin.
Huopakaton sammaloituminen on erityisen haitallista, sillä sammal upottaa juurensa syvälle huopien huokosverkostoon, jolloin sen mukana kulkeutuu myös vettä. Tämä saattaa tehdä huopien rakenteesta hauraampia, mikä taas luonnollisestikin lyhentää katon käyttöikää.
Miksi tiilikatto sammaloituu?
Tiilikatto sammaloituu, koska tiili on karhea ja huokoinen materiaali, joka tarjoaa hyvän tarttuma-alustan sammaleen itiöille. Tiilen pinnalle kerääntyy helposti roskia ja kosteutta, jotka vauhdittavat sammaleen kasvua.
Varjoisilla ja kosteilla katoilla sammal leviää herkemmin, koska tiili pidättää vettä, ja sammal saa siitä tukevan jalansijan.
Miksi peltikatto sammaloituu?
Peltikatto sammaloituu harvemmin, mutta tietyt sitkeät sammal- ja jäkälälajit voivat kasvaa jopa kuivilla kivillä tai katoilla.
Peltikatolla voi esiintyä sammalta, mikäli katolle on kertynyt orgaanista ainesta, kuten lehtiä ja oksia, jotka tarjoavat hyvän tarttumapinnan sammaleen itiöille. Lisäksi katolla olevat vauriot, kuten ruoste ja kosteuden kertymispaikat voivat edistää sammaleen kasvua, erityisesti varjoisilla alueilla.
Kuten muidenkin kattojen kohdalla, myös peltikatosta voidaan todeta, että mitä loivempi katto on kyseessä, sitä suurempi sammaloitumisen riski on.

Mikä tappaa sammaleen katolta?
Sammaleen voi hävittää useilla eri tavoilla. Yleisin menetelmä sammaleen poistamiseen on sammaleenpoistoaine, jotka on suunniteltu tappamaan sammal ja estämään sen kasvua. Olemme kuulleet sammaleen poistossa käytettävän myös tuhkaa tai soodaa, mutta näistä ei meillä itsellä ole tarkempaa kokemusta. Aiemmassa artikkelissa toteamme asiasta näin:
“Meillä kourulle.com:lla ei ole suoraa kokemusta sammaleen poistosta ruokasoodalla, etikalla tai tuhkalla. Näiden luomu-sammaleenpoistoaineiden sijaan käytämme työssämme aina ympäristöystävällisiä sammaleenpoistoaineita, jotka ehkäisevät sammaleen uudelleenkasvua. “
Miten poistaa sammal katolta?
Sammalen poistomenetelmät vaihtelevat katon materiaalin mukaan. Yleisesti ottaen sammaleen poisto onnistuu parhaiten pehmeällä harjalla sekä kevyellä huuhtelulla. Kuten Brightroofin artikkelissa todetaan:
“Sammaleen kaapiminen käsin on hellävaraisin tapa poistaa sammal katoltasi. Sen jälkeen käytettävä käsittelyaine on tarkoitettu tappamaan kaikki jäljelle jääneet jäkälät, levät ja sammalen itiöt. “
Me Kourulle.comilla tarjoamme asiantuntevaa apua sammaleen poistoon ja katon puhdistukseen, jos tarvitset apua ammattilaisilta. Palvelumme sisältää sammaleen mekaanisen poiston, rikkoutuneiden tiilien vaihdon, sammaleenpoisto- ja kasvustonestoaineiden levityksen sekä sadevesikourujen puhdistuksen. Käytämme mekaanisessa puhdistuksessa kuokkaa ja puhallinta. Lisäksi puhdistamme katon sammalesta ympäristöystävällisellä, biohajoavalla aineella nimeltä Benac 50.
Mitä sammaleen poisto katolta maksaa?
Sammaleen poiston hinta katolta vaihtelee yleensä 1500-2500 euron välillä. Hinta voi kuitenkin nousta katon koon, kaltevuuden ja sammaleen määrän mukaan. Suuret tai jyrkät katot vaativat enemmän työtä, jolloin hinta on usein korkeampi. Kattomateriaalilla on myös merkitystä – esimerkiksi tiilikaton sammaleen poisto eroaa pelti- tai huopakaton puhdistuksesta. Lisäksi, jos poistoon sisältyy katon pesu tai erikoiskäsittely, se voi nostaa kokonaiskustannuksia.

Mitä maksaa tiilikaton puhdistus ja sammaleen poisto?
Tiilikaton puhdistuksen hinta vaihtelee useiden tekijöiden mukaan, kuten katon koon, kunnon ja sijainnin perusteella. Sammaleen poisto hinta tiilikatolta voi olla noin 1000 eurosta 2000-3000 euroon asti. Jos katolla on paljon sammalta, hinta on yleensä korkeampi.
Mikäli suunnittelet sammaleen poistoa katollesi, ota rohkeasti yhteyttä meihin, niin kerromme palvelustamme lisää.
Mitä maksaa huopakaton sammaleen poisto?
Sammaleen poiston hinta huopakatolta vaihtelee muutamien tekijöiden, kuten katon koon, kunnon ja sijainnin perusteella. Yleisesti ottaen huopakaton sammaleen poisto maksaa noin 1000-1500 euroa.
Hinta sisältää paitsi sammaleen poistamisen, myös mahdolliset pesut ja sammaleen kasvun tulevaisuudessa estävän suoja-aineen levittämisen.
Kannattaako sammal poistaa katolta?
Kyllä, sammaleen poistaminen katolta kannattaa. Sammal ja muut eloperäiset kasvustot keräävät kosteutta, mikä hidastaa katon kuivumista ja heikentää esimerkiksi tiilien pintaa. Erityisesti jäkälä voi syödä jopa reikiä huokoisiin tiiliin. Pakkasilla tiilen pinnalla oleva kosteus voi jäätyä, laajentua ja jopa halkaista tiilen, mikä aiheuttaa pitkäaikaisia vaurioita katolle.
Lisäksi sammalkasvusto voi estää veden valumista ja aiheuttaa vuotoja. Sammaleen poistaminen katolta parantaa katon pitkäikäisyyttä ja estää mahdollisia vaurioita. CKG artikkelissa hyvin kiteytetään, miksi sammal kannattaa poistaa:
“Jos annat sammaleen kasvaa katollasi, se lisää vesivahinkoja ja muita kattovaurioita.”

Voiko sammaleen kasvua estää?
Sammaleen kasvua katolla voi estää useilla keinoilla. Yksi tärkeimmistä keinoista on katon säännöllinen puhdistus, erityisesti syksyisin. Katon pinta voidaan myös käsitellä sammaleenestoaineilla tai pinnoitteilla, jotka estävät kasvuston muodostumista ja luovat suojakerroksen, joka estää kosteuden imeytymistä ja sammaleen kiinnittymistä. Aiemmassa artikkelissa kerroimme miten voi ennaltaehkäistä sammaleen kasvua:
“Katon säännöllinen puhdistaminen lehdistä, neulasista ja muista roskista, vähentää kosteuden kertymistä, mikä taas olisi sammaleelle kaikista otollisin kasvuympäristö. Lisäksi puiden oksat kannattaa pitää riittävän kaukana katosta, jotta ne eivät varjosta liikaa ja lisää kosteutta. “
Säännöllinen huolto ja ehkäisevät toimenpiteet ovat avainasemassa katon kunnossapidossa ja sammaleen kasvun estämisessä.
Lähteet
What Are Moss, Algae and Lichens Anyway?
Why Moss On Your Roof is Bad, and What You Need To Do About It