Sammaleen poisto katolta

Sammaleen kasvu katolla on yleinen ongelma, joka voi heikentää katon kuntoa ja lyhentää sen käyttöikää. Kattomateriaaleista erityisesti tiili- ja huopakatot ovat alttiita sammaloitumiselle, sillä niiden huokoiset pinnat tarjoavat otolliset olosuhteet sammaleelle. Sammal viihtyy erityisesti kosteissa ja varjoisissa olosuhteissa. Jos sammal pääsee katolle kasvamaan, se voi estää veden poistumisen katolta ja aiheuttaa rakenteellisia vaurioita.  

Tässä artikkelissa perehdymme sammaleen poistoon. Avaamme, miksi sammaleen poisto katolta on tärkeää ja miten se kannattaa toteuttaa. Lisäksi pohdimme millaisia kustannuksia sammaleen poisto aiheuttaa ja annamme huoltovinkkejä siihen, että katto pysyisi kunnossa mahdollisimman pitkään. 

Sammaleen poisto katolta

Miksi katto sammaloituu?

Katto sammaloituu yleensä silloin, kun se tarjoaa sopivan ympäristön sammaleen kasvulle. Bill Ragan kertoo artikkelissaan asiasta hyvin: 

“Sammalta muodostuu, kun kosteus sekoittuu katolle jääneiden roskien ja lian kanssa. Sen muodostuminen voi viedä aikaa, mutta mitä kauemmin sammal on katollasi, sitä enemmän se lyhentää kattosi käyttöikää.” 

Sammalet tarvitsevat kasvaakseen kosteutta, varjoa ja ravinteita. Jos katto on loiva tai tasakatto, vesi valuu katolta hitaammin pois. Tällöin katolle jää enemmän kosteutta ja näin ollen antaa optimaaliset olosuhteet sammaleen kasvulle.  

Mitä sammal tekee katolle?

Sammal voi heikentää katon toimivuutta, sillä se kerää ja pidättää kosteutta pinnalleen. Tämä voi pitkällä aikavälillä vahingoittaa kattomateriaalia, erityisesti jos vesi pääsee imeytymään katon rakenteisiin. Abbey Roofing avaakin artikkelissaan hyvin sitä, miksi sammaleesta kannattaa huolestua: 

“Sammal imee kosteutta, mikä voi johtaa puun mätänemiseen ja rakenteellisiin vaurioihin. Se voi estää vedenpoiston katolta ja tukkia vesikourut, mitkä voivat myös aiheuttaa kalliita korjauksia.” 

Mitä sammal tekee sitten taas tiilikatolle? Sammal ei ole pelkästään esteettinen haitta tiilikatolle, vaan sen kasvu voi johtaa niin ikään kosteuden kerääntymiseen ja rakenteellisiin vaurioihin, homeen ja mikrobien kasvuun sekä energiatehokkuuden heikkenemiseen.

Miten saa sammaleen pois katolta?

Sammaleen poistoon on olemassa useita tapoja, mutta tärkeintä on muistaa tehdä työ katon pintaa vaurioittamatta. Pienikokoisen omakotitalon katon voi puhdistaa myös itse, mikäli katolla liikkuminen tuntuu luontevalta. Tällöin on hyvä tutustua huolellisesti puhdistusaine-valmistajan ohjeisiin ja noudattaa niitä. 

Kuten sivuillamme kerrotaan: katon puhdistuksessa on tärkeää välttää painepesurin käyttöä. Tiili-, huopa- ja mineriittikatot ovat huokoisia materiaaleja, ja paineen vaikutuksesta niiden pinta voi vaurioitua, kuten halkeilla tai säröillä.  

Sammaloituminen on pääasiassa tiili- ja huopakattojen ongelma, jonka vuoksi pureudummekin seuraavaksi näihin hieman tarkemmin. Molemmissa katoissa aineet ovat aina samat, mutta välineistö poikkeaa toisistaan hieman. 

Miten saa sammaleen pois katolta?

Sammaleen poisto tiilikatolta

Moni asunnonomistaja pohtii, miten poistaa sammal tiilikatolta. Me kourulle.comilla teemme tiilikaton mekaanisen puhdistuksen kuokan ja puhaltimen avulla.  

Tiilikaton puhdistus sammaleesta onnistuu hyvin myös pehmeällä harjalla tai pesemällä. Pesuun voi käyttää suihkupistoolia tai letkua, jolla tiilikaton pinta huuhdellaan vain kevyesti.  

Sammaleen poisto huopakatolta

Huopakaton puhdistuksessa käytämme puhallinta ja harjaa. Huopakaton puhdistus tulee tehdä hellävaraisesti, jotta katon pinta ei saa vahinkoa. Pehmeä harja ei vahingoita huopakatteen pintaa, mutta poistaa sammaleen tehokkaasti. Jos puhdistat katon itse, harjaa kattoa kevyesti, ettei katon pintaan synny naarmuja tai muita vaurioita. Huopakatot ovat herkempiä vaurioitumaan kuin esimerkiksi tiilikatot, joten vältä kovia hankaamisliikkeitä. 

Sammaleen poistamisessa voi käyttää myös vettä, mutta vedenpaineen tulee olla miedolla tasolla. Suihkupistoolilla tai letkulla voi huuhdella kattoa kevyesti, jolloin sammal pehmenee ja irtoaa helpommin. 

Sammaleen poisto huopakatolta

Mikä on paras sammaleen poistoaine?

Paras sammaleen poistoaine riippuu useista tekijöistä, kuten katon materiaalista, sammaleen määrästä ja siitä, millaista lopputulosta haetaan. Markkinoilla on tarjolla useita tehokkaita tuotteita.  

Me kourulle.comilla käytämme biohajoavaa puhdistusainetta nimeltään Benac 50. Tämä on teollisuus- ja ammattikäyttöön tarkoitettu tehokas aine, joka on suunniteltu puhdistamaan sekä suojaamaan erilaisia pintoja, kuten kattoja ja seiniä, mikroorganismeilta. Benac 50 sammaleen uusiutumista pitkäksi aikaa, ja on erittäin tehokas erityisesti tiili- ja huopakatolla.

Onko luonnonmukainen sammaleen poisto kannattavaa?

Kuulemme usein kysyttävän, toimiiko ruokasooda ja tuhka sammaleen poistossa tai onnistuuko sammaleen poisto etikalla.  

Meillä kourulle.com:lla ei ole suoraa kokemusta sammaleen poistosta ruokasoodalla, etikalla tai tuhkalla. Näiden luomu-sammaleenpoistoaineiden sijaan käytämme työssämme aina ympäristöystävällisiä sammaleenpoistoaineita, jotka ehkäisevät sammaleen uudelleenkasvua. 

Luonnonmukainen sammaleen poisto voi toki jossain määrin toimia mutta se vaatii takuulla kärsivällisyyttä, jos niitä haluaa kokeilla. Mikey Hill antaa artikkelissaan ohjeen sammaleen poistoon etikalla: Luonnollisemman lähestymistavan saamiseksi sekoita yhtä suuret osat vettä ja valkoetikkaa suihkepullossa. Levitä liuos sammaleen päälle ja anna sen seistä useita tunteja ennen hankaamista ja huuhtelua.”  

On kuitenkin hyvä varautua siihen, että työmäärästä riippumatta suurella todennäköisyydellä tulokset eivät luultavasti ole yhtä tehokkaita kuin ammattiaineilla. 

Mitä maksaa sammaleen poisto katolta?

Sammaleen poiston hinta vaihtelee monien tekijöiden, kuten katon koon, korkeuden ja materiaalin,  sammaleen määrän sekä valitun poistomenetelmän mukaan.  

Esimerkiksi mekaanisessa puhdistuksessa, puhdistuksen hinta riippuu katon koosta, jyrkkyydestä ja siitä, kuinka laajasti sammal on katolle levinnyt. Pienemmissä ja helpommin saavutettavissa katoissa hinta on yleensä edullisempi, mutta korkeilla ja jyrkissä katoissa työ on haasteellisempaa ja siten kalliimpaa. Poistomenetelmää valitessa kannattaa miettiä, kuinka laajasti sammal on levinnyt ja miten paljon huoltoa katto tarvitsee.  

Omakotitaloissa sammaleen poiston hinta asettuu yleensä 1500-2500€ väliin. Mikäli suunnittelet sammaleen poistoa katollesi, ota rohkeasti yhteyttä meihin, niin kerromme palvelustamme lisää. 

Mitä maksaa sammaleen poisto katolta?

Summa summarum

Sammaleen kasvu katolla on yleinen huolenaihe monille omakotitalon omistajille. Sammaleelle hyvät kasvuolosuhteet tarjoaa kostea, lian ja roskien peittämä katto.  

Erityisesti tiili- ja huopakatot ovat alttiita sammaloitumiselle, koska niiden huokoiset pinnat tarjoavat sammalelle otolliset olosuhteet . Sammal voi aiheuttaa näille kattomateriaaleille pitkäaikaisia vaurioita katon kunnolle, jos sitä ei poisteta ajoissa, sillä sammaleen keräämä kosteus voi vahingoittaa kattomateriaalia, estää veden poistoa ja jopa johtaa rakenteellisiin vaurioihin.  

On hyvä muistaa, että sammaleen poiston lisäksi jatkossa on tärkeää huolehtia myös katon säännöllisestä huollosta, jotta voidaan ennaltaehkäistä sammaleen muodostuminen katolle tulevaisuudessa. Tämä voidaan saavuttaa muun muassa sammaloitumista estävillä aineilla ja hyvällä vedenpoistolla.  

Lähteet

Bill Ragan 

JJ Roofing supplies 

Moss on Roof Tiles: Is It a Problem? 

Sammaleen poisto 

Yhteystiedot 

Scroll to Top